Dec 12, 2011

Karipap pusing ke putar??

ASSALAMUALAIKUM...

For diz entry nak share satu resipi. Resipi apa?? Tu yang cek dok tulis tu lah...Karipap pusing or putar...rasenye dua-dua sama je kot..

Bahan-bahan:

Doh Putih:
800gram Tepung gandum
2 tbsp planta/marjerin
1 1/2 cawan air sejuk(ikut lembut..doh tidak terlalu keras atau lembik)
1tsp garam kasar

Doh Kuning:
200gram Tepung gandum
3 ke 4 tbsp planta/marjerin(ikut kelembapan tidak terlalu keras atau lembik)

Cara-caranya:

Untuk bancuhan doh putih. 
1)  Bancuh 1 1/2 cawan air sejuk dengan garam.
2)  Uli tepung gandum bersama planta sehingga sekata.
3)  Curah air bancuhan garam sedikit demi sedikit pada tepung yang telah diuli bersama planta. 
4)  Uli sehingga menjadi doh dan biarkan seketika.
5)  Setelah doh menjadi lembut bentukkan doh tadi kepada bulat-bulat kecil.

p/s: kebiasaannya sukatan ni mampu menghasilkan 30 doh bulatan kecil.

Untuk bancuhan doh kuning.
1) Uli tepung gandum bersama planta sehingga menjadi doh.
2) Bentukkan doh tadi kepada 30 doh bulatan kecil.


Cara menguli doh:
1) Ambil doh putih tadi...dan masukkan doh kuning kedalamya(doh kuning ni kiranya macam inti bagi doh putih.)
2)  Gelekkan doh.
3)  Gulung doh tersebut dan gelekkan lagi sekali dan gulung.
4)  Potong kepada dua bahagian.
5)  Ambil satu bahagian tersebut dan canaikan menjadi kepingan.
6)  Isi inti di atas kepingan tersebut dan kelim.
 Teruskan sehinngg selesai kesemua doh.

ish pening kan...hehe aku yang tulis ni pon pening... ok2 layan gambar ni kot2 boleh membantu...











sELAMAT MEnCUbA...



No comments:

Post a Comment